Beauceron




FCI skupina
Beauceron sa v FCI nachádza v skupine 1, v sekcii 1, pod číslom 44.

Pôvod
Beauceron pochádza z Francúzska, z oblasti Beauce a patrí medzi jedno z najstarších plemien ovčiarskych psov. Jeho predchodcami sú pravdepodobne pastierske psy využívané na stráženie dobytka a lov divej zveri, o ktorých sú prvé zmienky už zo 14. storočia.
V minulosti spájali toto plemeno s plemenom briard, až do r. 1888 boli tieto dve plemená považované za jedno a to isté. V uvedenom roku ich však oddelil známy francúzsky kynológ, veterinár, a člen lekárskej akadémie, Pierre Mégnin. Začiatkom 20. storočia bol založený „Klub priateľov beaucerona“, v r. 1927 bola dokonca napísaná A. Siraudinom kniha venovaná výhradne tomuto plemenu.

Popis
Beauceron je pes veľký, robustný, svalnatý a silný, nie je však vyslovene ťažký. Jeho hlava má harmonické línie, oči má mierne oválne, najčastejšie tmavohnedé, uši má pomerne krátke, vysoko nasadené. Chrbát má rovný, osvalený, hrudník hlboký, chvost má v tvare háčika, pri pohybe nesený vyššie, pozdĺž chrbtovej línie. Srsť beaucerona je hustá a pevná, 3 – 4 cm dlhá, s krátkou jemnou podsadou, najčastejšie čiernej farby s pálením farby veveričky (pre toto sfarbenie je tiež nazývaný „červená pančuška“), alebo modro-škvrnitá s pálením (harlekýn).
Pes dosahuje výšku od 65 do 70 cm, fena od 61 do 68 cm.
Váha beaucerona je priemerne 50 kg.

Povaha beaucerona
Beauceron je pes inteligentný a odvážny, no zároveň poslušný, vo výcviku poslušnosti dokazuje výborné výsledky, povely svojho pána rýchlo pochopí aj vykoná. S inými psami a zvieratami, ktoré pozná, si vychádza dobre, s tými, ktoré nepozná sa vie naučiť vychádzať. S deťmi si vie vychádzať dobre, pokiaľ deti vedia, ako sa k nemu správať. Beauceron je výborným strážnym psom, hodí sa ako policajný pes, i ovčiarsky pes na zaháňanie stáda.

Starostlivosť o beaucerona
Jeho srsť si nevyžaduje nejakú špeciálnu starostlivosť, podľa potreby ho treba prečesať, v čase pĺznutia ho češeme častejšie.

Zdravie
Beauceron je pomerne zdravé plemeno, nevykazuje nejaké závažnejšie ochorenia, s výnimkou dysplázie bedrového kĺbu, ktorá súvisí s jeho váhou.
Priemerne sa dožíva veku 10 – 12 rokov.

Výchova
Beauceron potrebuje prísneho pána, ktorý ho predovšetkým naučí nevyskakovať na ľudí a nesnažiť sa byť všade prvý. Musí sa naučiť, kto je jeho pán a kto z vás dvoch stojí vyššie. Pokiaľ sa dokáže naučiť túto základnú vec, stane sa výborným rodinným spoločníkom.

Život s plemenom beauceron
Ak má beauceron dostatok pohybu a cvičenia, možno ho chovať aj v byte, najlepšie mu však je v rodinnom dome s riadnym výbehom. Vyžaduje si tiež časté a dlhé prechádzky, treba ho pravidelne brávať do prírody, kde môže spáliť svoju nadbytočnú energiu.

Zdroj: wikipedia, www.dogbreedinginfo.com , www.wikipedia.sk


PONUKA NAŠICH ZÁJAZDOV SO PSOM (Počet zájazdov: 68)

Kompletná ponuka